Wedstrijdverslagen

2000: Paasevenement - klasse kampioenschap
1999: Lustrum evenement - Klasse Kampioenschappen -
zomerwedstrijden - U '99 - Heeg - Paasevenement  
1995: World Team Racing Championships

de Stern
de vereniging
Het bestuur
Evenementen kalender
SternNieuws
NieuwsBrief
Foto's
Wedstrijd uitslagen
Verslagen
Jaarprijs
vraag en aanbod
KlasseVoorschriften

Andere zeil pagina's
Wedstrijdreglement
KNWV

Verslag klasse kampioenschappen 15 t/m 17 juli 2000

Voor de vijfde keer op rij wisten Maarten Veldhuizen en Lidy Boone dit weekend op het Alkmaardermeer de kampioenswimpel te bemachtigen. "Ons eerste lustrum" aldus Lidy, waarmee ze wellicht ook wil aangeven dat ze hoopt over 5 jaar het tweede lustrum te kunnen vieren.....

Oppermachtig wisten ze de eerste twee dagen alle 5 races winnend af te leggen. De laatste dag van het kampioenschap hoefden ze alleen nog maar een keer te finishen om de titel in de wacht te slepen. Wellicht was het daarom dat ze die laatste 2 races 'slechts' een tweede plaats wisten te behalen.

Overigens was de deelname aan dit kampioenschap weer minder dan voorgaande jaren. Slechts 6 bootjes verschenen aan de start dit jaar. De gezelligheid was er echter niet minder om. Er werd samen met de FJ klasse gevaren en op zondag werden er teamwedstrijden  georganiseerd. Door het slechte (koude) weer kwam echter het traditionele "pannenkoeken bakken" te vervallen.

Zaterdag werd er met veel wind gevaren (uitschieters tot kracht 6) hetgeen door Jeroen Boersma met invalbemanning Geert Slootweg dankbaar werd aangegrepen om tweemaal een tweede plaats te varen. Liggend in tweede positie bij de laatste onderboei weerhield een gebroken grootzeilval in de tweede wedstrijd hen van een derde goede klassering op die stormachtige dag. 

Marco Boot en Irene Timmers hadden die eerste dag problemen met lekke luchtkasten waardoor ze na een tuimeling vroegtijdig de kant moesten opzoeken. De herinnering aan de pinksterwedstrijden waarbij hun boot bijna is gezonken deed hen besluiten de luchtkasten maar te voorzien van luchtzakken en... petflessen!?.

Verder was het erg opmerkelijk dat Olaf Calis, varend met Joukje Buiteveld, tot 4 maal toe wist om te slaan op de meest vreemde momenten.  Eenmaal op het startsein, een keer bij het strijken van de spi, eenmaal bij een overstag en eenmaal tussen twee wedstrijden... Met deze tactiek hebben ze de tuimeltrofee al bijna weten veilig te stellen. 

Opmerkelijk was verder dat er dit kampioenschap weer veel geklust moest worden. Meerdere gebroken grootzeilvallen, harpjes die het begaven, schroeven die los in de boot dreven en lekke luchtkasten hielden de zeilers ook na de wedstrijden bezig. Opmerkelijk aangezien er de afgelopen jaren erg weinig is geklust in de klasse; wellicht oorzaak en gevolg?

Peter Thoenes en Margreet van Rooyen wisten tot tweemaal toe in het laatste kruisrak de concurentie te verrassen door een geheel andere hoek in te varen. Hierdoor wisten ze knap de concurentie op de finish te verslaan. 

Gert-Henk Bakker varend met Helena Kalk tot slot, wisten met een windje 4 Bft. de laatste dag met veel moeite nog tweemaal de kampioenen te verslaan. Tot op de finish bleef het spannend maar lukte het toch (eindelijk!) om de 1009 voor te blijven. 

De organisatie van het voortreffelijk georganiseerde evenement was in handen van C.A.M. Akersloot.

uitslagen

Gert-Henk Bakker
Stern 733


2000 / Vereniging Stern Nederland / Gert-Henk Bakker