Wedstrijdverslagen

1999: zomerwedstrijden - U '99 - Heeg - Paasevenement
1995: World Team Racing Championships

de Stern
de vereniging
Het bestuur
Evenementen kalender
SternNieuws
Foto's
Wedstrijd uitslagen
Verslagen
Jaarprijs
vraag en aanbod

Andere zeil pagina's
Wedstrijdreglement
KNWV

Verslag zomerwedstrijden Braassemermeer 19 en 20 juni 1999

Op zaterdag 19 en zondag 20 juni zijn de zomerwedstrijden gevaren op de Braassem. Zaterdag was een prachtige zeildag met heel veel zon en een beetje wind die helaas af en toe weg viel.

Er werd een zuidwest baan gevaren met lange rakken in de lengterichting van het meer. Er verschenen 6 sterns aan de start. De 828 was er ook weer bij, na bijna een jaar afwezigheid. Marit vormde een gelegenheidsteam met Cees in de 1032.

Met een windje 3-4 gingen wij de eerste wedstrijd van start. Na de start kozen wij in de 733 direct voor een stuurboord klap richting de vaargeul. Toch wel een beetje eng om zover bij 'het veld' weg te varen, maar het pakte voor ons erg gunstig uit. Bij de bovenboei lagen we ruim aan kop gevolgd door de 1139 en 1009 met daar iets achter de rest van de boten.
Doordat wij in het spi-rak vrije wind konden houden, konden we uitlopen op onze achtervolgers. Bij het ronden van de benedenboei hadden we bijna een heel rak voorsprong op de rest van het veld. De wind ging nu echter regelmatig 'uit' waardoor je de ene keer een vlaagje met kracht 3-4 had en het volgende moment helemaal stil lag.

Onderweg kwamen wij op onze beurt langere tijd stil te liggen terwijl de achtervolgers wind hielden en langzaam dichterbij kropen. Onze voorsprong bleef slinken en we begonnen de hete adem van de 1009 en de 1139 weer in onze nek te voelen. Door nog even op de verkeerde boei af te varen was onze voorsprong verdwenen. In het laatste kruisrak kozen wij voor een strategie om langs de wal te varen. De 1139 ging ver het meer op en de 1009 bleef er een beetje tussenin hangen. De 1139 profiteerde hiervan en kwam als eerste bij de benedenboei op ruime afstand gevolgd door de 1009. Wij lagen honderden meters achter en moesten toezien hoe de 1139 als eerste en de 1009 als tweede finishten. De 1010 was inmiddels erg dicht bij ons in de buurt gekomen en we waren even bang dat die ons ook nog voorbij zou komen. Dat viel uiteindelijk mee waardoor we als 3e finishten met de 1010 daar achter. De 1032 en de 828 zaten daar nog weer ver achter. Het was dan ook een moeilijke wedstrijd om te varen.

De tweede wedstrijd was de wind iets minder extreem. Met voor in het veld enkele wisselingen was de wedstrijd redelijk spannend. Voornamelijk door een gunstige winddraaiing in een kruisrak wist de 733 als eerste te finishen. De 1139 en de 1009 vochten tot de finish om de tweede plaats. De 1139 won dat met een kleine voorsprong. De 1010 lag daar weer een eindje achter en werd vierde. De 1032 had weer een behoorlijke achterstand. Wellicht moest het gelegenheids duo even aan elkaar en de boot wennen. De 828 was de tweede wedstrijd aan de wal gebleven omdat het zwaard gespleten bleek te zijn. Een noodreparatie die 's avonds bij Marco en Irene werd uitgevoerd zorgde ervoor dat ze de volgende dag weer konden varen.

Zondag waren de weersomstandigheden volledig veranderd. harde wind (tot kracht 7) en regen kregen we over ons heen. De wind was vlagerig hetgeen voor de nodige sensatie tijdens de spirakken zorgde. De 1009 ging er in het eerste spirak direct vandoor (we zagen alleen een grote waterwolk ;-)
De 1010 lag twee en had er ook zin in. Onze spi stribelde eerst nog even tegen maar toen die eenmaal stond konden wij ook de achtervolging inzetten, op de voet gevolgd door de 1139. De 1032 zat er ook vlak achter. Bij de gijpboei sloeg de 1010 om en wij besloten daarop de spi te strijken en het halvewindse rak zonder spi te doen. We hadden gezien dat de 1009 op het halvewindse rak de spi had gestreken en als die niet meer spieen dan kan het echt niet.... Een supervlaag deed ons opstijgen uit de golven die door de 5.5 meters werden veroorzaakt. De 1139 kwam in F16 vaart voorbij vliegen en we gingen weer een kruisrak in.
De rest van de wedstrijd veranderde er niet veel meer in de volgorde. De 1010 kwam wel steeds dichterbij. De spannende finish met de 1139 konden we helaas niet winnen.

De middagwedstrijd werd afgelast vanwege de weer voorspellingen (uitschieters tot kracht 8).

uitslagen

Gert-Henk Bakker
Stern 733


Vereniging Stern Nederland / Gert-Henk Bakker <G.H.Bakker@mediaplaza.nl>