De Stern

de Stern
de vereniging
Het bestuur
Evenementen kalender
SternNieuws
NieuwsBrief
Foto's
Wedstrijd uitslagen
Verslagen
Jaarprijs
vraag en aanbod
KlasseVoorschriften

Andere zeil pagina's
Wedstrijdreglement
KNWV

Technische gegevens:

  lengte : 4.25 m.
  breedte : 1.55 m.
  diepgang : 0.15/0.95 m.
  zeilklare massa: minimaal 130 kg.
  grootzeil : 7.4 m2
  fok : 3.8 m2
  spinaker : 8.0 m2

Historie / Kenmerken van de Stern

De Stern is ontworpen in 1955 door E.G. van de Stadt en is tot 1990 op enkele kleine wijzigingen na, in dezelfde vorm gebouwd. Vanaf het begin is de Stern een uiterst compleet uitgeruste boot geweest: trapeze en spinaker hebben er altijd op gezeten. In verhouding met andere (vergelijkbare) boten is de Stern een relatief goedkope en duurzame boot. Mede hierdoor is de Stern altijd zeer populair geweest. Zowel bij de jeugd als bij de oudere zeilers is de Stern zeer bekend.

Om de Stern aan de eisen van de moderne tijd te laten voldoen is er in 1990, in samenwerking met v/d Stadt, de Sternzeilers en een technische commissie, een 'moderne' Stern op de markt gebracht, de "STERN '90", die geheel aan die huidige eisen voldoet. De inrichting is zodanig veranderd dat een groter drijfvermogen is verkregen, waardoor de Stern niet meer in de golven duikt. Bovendien is de boot nu met een profielzwaard en -roer en aluminium mast en giek uitgerust. De giek is 15 cm hoger gekomen, zodat er in de boot meer ruimte is ontstaan. Alle veranderingen zijn echter zodanig dat ook een oude Stern aangepast kan worden aan de belangrijkste vernieuwingen.

De klassevoorschriften voor boten gebouwd na 1/3/1990 zijn op bepaalde punten dus ook geldig voor boten gebouwd voor die datum.

Er is ook informatie beschikbaar over het inrichten van een Stern.


2001 / Vereniging Stern Nederland / Gert-Henk Bakker