Inhoud

 

Redactioneel

Het zeilseizoen is nog niet ten einde, dus grijp je kans om voor er weer zo'n lange koude winter intreedt nog even lekker te zeilen. Je kunt zien hoe vaak je nog moet winnen om een plaats te stijgen in het klassement voor de jaarprijs. Als de kansen daarop echt verkeken zijn kun je altijd nog proberen de tuimeltrofee te veroveren, want daar liggen nog vele mogelijkheden open.

Als iedereen die beloofd heeft (en nog eens beloofd heeft) om een verslag te schrijven dat ook echt doet, kan je lezen hoe spannend het Kampioenschap was (de strijd om de eerste en tweede plaats was al snel niet meer zo spannend, maar wat daarna kwam is tot de laatste dat onzeker gebleven) en hoe gezellig de Sneekweek (met hier en daar een bui).

De wedstrijdploeg is in een tijdsbestek van vijf dagen uitgebreid met twee kersverse zeilers, Vincent en Ilse, dus over een jaar of acht kunnen we dit team aan de start verwachten. De voorbereiding is aan de ouders; gefeliciteerd Petra en Mark, en Joukje en Olaf!

 

Margreet en Irene

 

 

 

Wedstrijdkalender

 

4-6 oktober 3-Oktoberwedstrijden Wijde Aa

12-13 oktober Najaarsevenement Nieuwe Meer, Amsterdam

2-3 november IJsberenrace Bergse Voorplas, Rotterdam

 

 

 

Opening Winterseizoen

 

In de koude nadagen van 1996 is er nog een hartverwarmend evenement te zeilen: je laatste kans om (eventueel onder invloed) je plaats op de jaarkalender c.q. tuimeltrofee op te krikken! Het is een gezellig evenement, met zuurkool en erwtensoep in Rotterdam. Geef je op voor 20 oktober 1996 bij Marco Boot, Ch. de Bourbonhof 15, 2316 GV Leiden. En waar we het nu over hebben????

DE IJSBERENRACE, natuurlijk. Op 2 en 3 november 1996 op de Bergse Voorplas. Het inschrijfgeld bedraagt 30 gulden, over te maken op giro 228139, t.n.v. Aegir, Rotterdam. De eerste start is zaterdag om 11.30 uur.

 

 

Van de hak op de tak

Het zeilseizoen loopt al weer aardig op zijn einde, ...... maar let op het IJsberen-evenement dat we ingelast hebben. Ook voor mensen. Pas hierna gaan we terugkijken op het voorbije seizoen, voor de open haard met een goed glas. 

 

Door de positieve reacties die we de afgelopen maanden hebben gehad van niet-wedstrijdzeilende verenigingsleden ben ik weer gaan eens gaan beseffen wat een leuke boot de Stern eigenlijk is (daar sta ik niet iedere dag bij stil). Nu ben ik zelf de markt opgegaan voor een eenmansbootje "voor erbij", en geschrokken van de prijs-kwaliteitsverhouding. De keuze is op de Finn gevallen, en daar wordt rustig fl 5000,- gevraagd voor een 25 jaar oude boot met een oud type mast. De Finn is qua technologie, afmetingen en gewicht vergelijkbaar met de Stern maar wel twee keer zo duur. Een nieuw zeiltje kost bijvoorbeeld zo'n fl 1600,. De Stern is gewoon veel boot voor weinig geld!

 

Tot Nieuwe Meer, Bergse Voorplas of waar dan ook,

 

Peter

 

 

Verslag Sneekweek 1996

 

Het is nu maandag 5 augustus. Na twee dagen varen zit voor ons de Sneekweek er weer op. Terwijl ik weer aan het werk moet, en Helena thuis op het balkon zit, is 'de rest' nog lekker aan het zeilen. Het waait zowaar vandaag! 

Het was een lekker, maar vreemd Sneekweekweekend. Windschiftingen van 40 graden en windkracht nul met zo hier en daar, af en toe een vlaagje. Na zo'n lekker weekend vraag je je weer af waarom je ook alweer niet de hele Sneekweek kon varen? Volgend jaar maar weer! Met plezier denken we terug aan het afgelopen weekend.

Vrijdagavond vertrokken we richting Sneek. We waren mooi op tijd voor de vlootschouw waarmee de Sneekweek elk jaar traditiegetrouw wordt geopend. Ook de Sternklasse was daar weer paraat in de vorm van Lianne en Boy met de 1002. Pa van Galen (beter bekend als Louis) was natuurlijk als persoonlijke coach aanwezig. Hij viel echter mooi door de mand. Iedereen die dacht dat Louis zelf die mooie kleurencombinatie van de 1002 had uitgezocht, kon tijdens de vlootschouw zien dat de Finjol die achter de 1002 in de sleep lag wel heel veel overeenkomsten had met die kleuren! Louis gaf dan ook onmiddellijk toe dat hij die Finjol al eens op de Molenaar stand op de Boot Holland had zien liggen...

Na de vlootschouw, het vuurwerk, de kermis en de oliebollen snel naar bed voor een korte nachtrust.

Aangezien de KWS een nieuw startsysteem hanteerde waarbij eerst alle eenmansboten, dan de tweemans boten en vervolgens de nogmeermans boten werden gestart, hoefden we pas om 12.15 uur te starten. Dat gaf ons zaterdagochtend de luxe mogelijkheid om 'uit te slapen' tot een uur of 8 (Ja, ja de boot moest nog wel opgetuigd worden). 

Het weer was goed: een zonnetje met een paar wolkjes en niet al te veel wind. Het kledingadvies van Peter (korte broek en T-shirt) werd dan ook grif opgevolgd. Ons streven voor dit weekend was om in elk geval 1 dagprijs te halen.

De eerste wedstrijd begon al heel vreemd. Ongeveer 1 minuut voor de start zakte de wind een beetje weg. Met aangehaalde zeilen probeerden we de start nog tijdig te halen. Boven ons zag ik de 1141 (met Fenoela en Peter) en daarboven nog de 1032 (met Herman en Cees). De rest lag daar of achter, of boven, dat weet ik niet precies, maar ik kon recht op de bovenwindse startboei afvaren en de 1141 en 1032 moesten 'omhoog'. Fenoela wilde de 1141 nog even tussen mijn boot en de boei inzetten (ach ja, het was toch niet haar boot), maar Peter wist gelukkig dat dat inderdaad niet was toegestaan (het is immers wel zijn boot). Zo waren we minstens 10 seconden te laat, maar toch als eerste weg. De 1032 en 1141 kwamen tussen de boei en startschip. 

De rest van het veld (totaal 7 boten) lag achter ons. Onze voorsprong was echter snel verdwenen. Een verkeerde klap de luwte van het starteiland in werd ons fataal, zodat we bij de bovenboei wel 4 boten voor moesten laten gaan. De 1002, 1032, 828 (met Geert en Martijn) en de 1141. Gelukkig voor ons dacht Fenoela dat ze wel tussen Geert en de boei inpaste, echter Geert gooide het gat mooi dicht waardoor de 1141 de 360-regel mocht toepassen, en wij weer een plaatsje konden opschuiven. 

In de volgende twee rakken veranderde er niet zoveel in de volgorde. Op het lange spi-rak naar de poelen loopt de 1010 (met Thijs en Marit) ons voorbij. De sterk varende 1002 en de 1032 wisselen steeds de eerste plaats af en nemen een redelijke voorsprong. 

Op de Goingarijpster poelen weten wij na een kruisrak vlak voor de bovenboei de 1010 weer te pakken doordat we een gunstige windschifting goed kunnen benutten. We zitten nu ook weer dicht bij de 1032 en 828. Bij de volgende benedenboei kunnen we de 1032 pakken door voor de boei een boord-aan-boord positie te verkrijgen. Als dan hun spi niet helemaal soepel naar beneden gaat liggen we ervoor. We varen nu op de spiegel van de 828 (toch eens netjes gaan lakken Geert) en dat blijft zo op dit bezeilde rakje naar boei 17. Na boei 17 moeten we het meer weer over richting de vaargeul. 

Een klap naar het hoge walletje bij de uitgang van de poelen doet ons erg goed (hier komen de 12 jaren Sneekweek ervaring van pas). We krijgen een geweldige opsteker en varen zeker 20 graden hoger dan de 828 en de 1002 (die, naar later blijkt, naar de verkeerde boei gingen).

Als eerste ronden we boei 7, en kunnen zo eenvoudig met spinaker via boei 5 naar de finish varen. De eerste dagprijs is binnen, en dus ons streven gehaald!

Na snel de boot afgetuigd te hebben gingen wij naar Groningen voor een gezellig avondje barbeknoeien bij Helena haar ouders.

De volgende ochtend wilden we een beetje op tijd op het water zijn zodat we nog even gezellig konden doen bij de andere Sternzeilers op het schareiland. De wind draaide steeds van richting zodat er al snel een uitstel in het startschip hing. Een half uur uitstel werd er gezegd, zodat we om 11.45 ons maar weer eens klaar maakten om het water op te gaan. Nog maar net de zeilen omhooggetrokken en van de wal afgeduwd werd de rood-wit gestreepte wimpel weer in de mast van het startschip getrokken. De wind was weer gedraaid en het startschip ging weer verleggen om een andere baan te kiezen. Ze wisselden van baan K (wat voor Kort stond vonden wij) naar baan L (wat dan dus wel voor Lang moest staan, vreesden we). Na nog een keer uitstel konden we eindelijk om 13.30 uur starten. 

De wind was volledig verdwenen. De 1002 en de 1032 kozen voor de lijzijde van de lijn, en kregen daar zowaar een zuchtje wind. De rest van het veld lag bij ons in de buurt van het startschip, en wij hadden allemaal moeite om al drijvend de startlijn vrij te maken voor de klasse die 5 minuten na ons startte. Toen we 2 minuten na de start nog steeds op de lijn lagen besloot ik dan ook maar om overstag te gaan om te proberen over stuurboord de lijn vrij te maken. Dit bleek een gouden greep. We waren binnen een minuut overstag en bij het startsein van de volgende klasse waren we minstens 5 meter over de lijn!!

Toen kwam er eindelijk een zuchtje wind. Bij de bovenboei bleek dat de 1002 (alweer!; stiekem geoefend zeker) en de 1032 een behoorlijke voorsprong hadden genomen. Verder lag de 1010 nog voor ons en zat de 828 vlak in de buurt. 

Vauriens hebben een klein spietje, dus normaal gesproken heb je er niet veel last van, maar zonder wind tussen 40 Vauriens in liggen is niet echt fijn. Gelukkig konden we bij de benedenboei net de grote meute Vauriens voor blijven zodat we met redelijk vrije wind in de richting van de Poelen konden kruisen. De 1032 en de 1002 waren weer in zicht, maar de 1010 en de 1002 profiteerden van een vlaagje waarmee ze snel op de 1032 en ons uitliepen. 

Op de poelen konden wij dankzij een vlaagje voor de bovenboei de 1032 pakken, en zetten met spi de achtervolging in op de 1010, die inmiddels zelfs 1 lag, en de 1002. 

In het volgende kruisrak kwamen de 1010 en de 1002 bij de bovenboei volledig voor anker te liggen. Wij kregen een behoorlijke vlaag en konden zo eenvoudig de 100-200 meter die ons scheidde, inlopen. Wij gingen met behoorlijke snelheid de 1002, die wat zielig lag te dobberen, op 10 meter afstand aan loef voorbij en kwamen zo bij de bovenboei vlak achter de 1010 die nu helaas ook wind kreeg. In het volgende spirak kunnen we de 1010 mooi afdekken en bij de benedenboei weten we ze te pakken omdat (de in de Stern debuterende) Thijs niet strak genoeg de boei rond.

In het volgende kruisrak kunnen we onze voorsprong vergroten tot een comfortabele afstand door goed op te letten en naar de windvlagen toe te varen. De 1010 en de 1002 volgen nu op 'veilige' afstand. Het is nu alleen nog maar een kwestie van door de Sybesloot heen en halvewinds met spi om boei 5 heen naar de finish. De 1010 komt nog wel wat dichterbij (ze gaan beangstigend snel met die spi; je blijft achterom kijken) maar weet de achterstand niet meer goed te maken. Alweer een paaltje; onze tweede dagprijs is binnen. De 1010 wordt twee, de 1002 drie en de 1032 vier.

Tsja, en dan gaan wij weer naar huis. Terwijl we net zo’n goede uitgangspositie hebben voor een mooi Delftsblauw bord. Jammer, maar volgend jaar beter.

Gert-Henk en Helena (733)

 

 

Adreswijzigingen

 

Gert-Henk Bakker en Helena Kalk

Loondermolen 45

5612 MH Eindhoven

040-2461664

 

 

 

Familievaria

Geboren op 4 september 1996: Vincent.

Zoon van Petra Blom en Mark Kemme.

 

Geboren op 9 september 1996: Ilse Larissa.

Dochter van Joukje Buiteveld en Olaf Calis.

 

 

Tussenstand jaarklassementen

Met nog twee wedstrijdseries te gaan tekent de uitslag van de jaarprijs zich al aardig af. Er is weer heel wat gewisseld met boten en bemanning, zodat het een hele puzzel was om de juiste cijfers boven water te krijgen. De punten worden in dat geval namelijk aan de stuurman toegekend. Als het goed is vindt iedereen die dit jaar gestuurd heeft zijn naam als eerste op een regel terug. Of je in verschillende boten en met verschillende bemanningen gestuurd hebt maakt dus niet uit, dit wordt allemaal (op dezelfde regel) bij elkaar opgeteld. Olaf, Gert-Henk en Herman hebben daarnaast echter ook bemand in hun eigen boot. Helaas voor hen gaan de punten van die wedstrijden naar degene die toen stuurde. Verder valt op dat Geert ook veel bemanningen verslijt, terwijl hij toch in zijn eigen boot vaart!

Het is duidelijk dat je niet teveel wedstrijden mag missen om in de bovenste regionen te komen. Geert en Marco hebben (niet onverdienstelijk) aan de meeste wedstrijden meegedaan en staan dan ook erg goed in het klassement. Irene heeft overigens aan alle wedstrijden meegedaan!!! Uit het feit dat Maarten en Lidy bovenaan staan met drie gemiste evenementen, geeft al aan dat het resultaat van een wedstrijd ook een heel belangrijke factor is, klasse. Ook Jeroen en Marit schoppen het ver met drie nullen.

Hoe meer wedstrijden (en deelnemers) er op een evenement zijn, hoe meer punten te verdelen zijn. Dit zie je goed bij de Paasbest en het Kampioenschap. Op de Paasbest, met twee wedstrijden meer, kon je zelfs meer punten halen dan op het kampioenschap, wat traditioneel toch altijd de topscorer is. Kijk verder zelf maar hoe je kansen liggen en doe vooral mee met de laatste evenementen en hoop dat er veel inschrijvingen zijn. (Vooral als je wint.) Er kan nog van alles gebeuren!

 

Ook in het tuimelklassement ligt alles nog open. Er zijn erg weinig tuimelingen geregistreerd. Nu heeft het ook niet erg hard gewaaid, maar ik weet zeker dat er vaker dan vier keer omgeslagen is. Wil iedereen die een van zijn tuimelingen mist dit (nogmaals) aan mij melden!

Alle teams in het klassement zijn maar een keer om gegaan. Bovenaan staat het gelegenheidsteam Michel/Irene (Timmers). Zij zijn wel heel bijzondere omgegaan. Ze werden zowat overvaren door een vrij stevige Flits, die over stuurboord door ze heen wilde. Hierdoor werden ze naar loef omgeduwd. Er was een troost; de Flits heeft naar alle waarschijnlijkheid twee strafrondjes gedraaid...

 

Marco

 

 

Uitslagen

 

Helaas, van de volgende evenementen zijn nog geen verslagen binnengekomen. Vandaar dat we het nu voorlopig maar moeten doen met de uitslagen.

 

Uitslagen Kleine Sneekweek

 

1. 1009 Maarten/Lidy 1 3 1 1 1 0.0

2. 1139 Marco/Irene 3 1 3 2 3 14.4

3. 1010 Jeroen/Marit 4 2 5 3 2 19.7

4. 733 Gert-Henk/Helena 2 4 2 4 dnf 22.0

5. 828 Geert/ 5 dnc 6 5 4 39.7

6. 1123 Olaf/Joukje 6 5 4 6 dnc 41.4

 

 

Uitslagen U'96

 

1. 1009 Maarten/Lidy 1 1 1 1 1 0.0

2. 1139 Marco/Irene 2 4 4 5 2 22.0

3. 828 Geert/Astrid 3 3 5 3 3 22.8

4. 733 Gert-Henk/Helena dnf 2 2 dnf 4 28.0

5. 1141 Peter/Margreet dnf dnf 3 2 5 32.7

6. 1032 Cees/Marja 4 5 6 4 dnf 37.7

7. 1140 Fenoela/Jellina dnf dnf dnf 6 6 51.4

 

 

 

Uitslagen Kampioenschap

 

1. 1009 Maarten/Lidy 2 1 1 1 2 1 3 1 6.0

2. 940 Peter/Hans 1 3 2 3 dsq 3 8 4 42.1

3. 828 Geert/Astrid 4 5 4 5 3 6 4 3 55.4

4. 1123 Michel/Olaf 6 8 3 4 7 2 2 7 57.4

5. 1139 Marco/Irene 5 2 5 7 pms 7 1 5 59.0

6. 1010 Jeroen/Marit 8 7 7 2 1 8 5 8 67.0

7. 733 Gert-Henk/Helena 9 6 8 10 6 5 6 2 77.1

8. 1032 Herman/Annemieke 7 4 6 8 pms 4 11 6 83.4

9. 1141 Peter/Margreet 3 pms 9 dns 4 10 7 9 92.7

10. 1053 Cyril/Leon dns dns 10 6 5 11 10 dns 110.7

11. 100 Cees/Marja 10 pms dnf 9 dnf 9 9 10 117.0

12. 1140 Fenoela/Annabel dns dns 11 11 8 12 12 11 121.0

13. 1002 Louis/Boye 17.0 15.0 dns dns dns 13 13 12 128.0

 

 

Notulen ALV 1996

 

Notulen van de Algemene Ledenvergadering 1996 Vereniging Stern Nederland, gehouden op 6 april 1996 in het clubhuis W.V. De Koenen, Amsterdam

 

Opening

De voorzitter opent de Algemene Ledenvergadering om 20:30 uur. De agenda is aan alle leden toegezonden. Bij aanvang van de vergadering zijn 20 leden aanwezig.

 

1. Notulen A.L.V. 1995

Er zijn geen opmerkingen met betrekking tot de notulen van de A.L.V. 1995. De notulen worden goedgekeurd.

 

2. Ingekomen stukken en mededelingen

Bericht van verhindering: Olaf Calis (huwelijksreis).

 

3. a. Algemeen Jaarverslag

Het jaar 1995 heeft een aantal positieve ontwikkelingen te zien gegeven. Zo is er bijvoorbeeld één vernieuwde Stern teruggekeerd op het water en zijn er twee nieuwe activiteiten van de grond gekomen. Er is een introductieweekend wedstrijdzeilen georganiseerd dat meer deelnemers kreeg dan verwacht c.q. begroot. Het weekend als zodanig was zeer geslaagd, mede dankzij het mooie weer. De deelnemers hadden wel echter overwegend een niveau en een leeftijd die nog niet direct op wedstrijdzeilen aansluit en een dito boot. We hopen toch de deelnemers nog eens terug te zien. De tweede activiteit was het wereldkampioenschap teamzeilen. Met veel enthousiasme heeft de Sternklasse zich ingeschreven en een team min of meer voorbereid naar West Kirby gestuurd. Tijdens de WK bleek het niveau te hoog te zijn om met een paar trainingen voorbereiding mee te kunnen komen. Toch was het een leuke en nuttige ervaring voor de zeilers en een signaal naar buiten dat er nog pit in de klasse zit. Verder hebben we op een paar evenementen een paar enthousiaste Splashzeilsters te gast gehad, en dat is wederzijds goed bevallen. We hopen dat dit vaker gebeurd en hopen dat ook in 1996 er weer Sternzeilers bereid zullen zijn hun boot een weekeindje uit te lenen om nieuwe zeilers enthousiast te maken voor de Stern. Na een redelijk bezette eerste helft van het seizoen, viel de deelname in de tweede helft terug. Met name tijdens Sternevenementen zoals de Sluitingswedstrijden is een redelijke opkomst vereist. Helaas heeft de Sternklasse ook in 1995 geen duidelijke trendbreuk kunnen bewerkstelligen. Evenals de meeste voorgaande jaren kruipt het aantal actieve wedstrijdzeilers langzaam richting het minimum.

Wel moet nog het geslaagde Kampioenschap vermeld worden, met een behoorlijke inschrijving, een brede selectie en een zeer spannende ontknoping met drie potentiele kampioensteams tot in de laatste fase van de laatste race.

 

Een andere positieve ontwikkeling is het feit dat we KD Polyesterbouw, na hun overname van Bakker Botenbouw, bereid hebben gevonden om in principe verder te gaan met nieuwbouw van Sterns. KD heeft dan ook de mal in beheer.

Als bestuur trekken we dan ook de conclusie dat er nog genoeg kwaliteit, energie en enthousiasme in deze klasse zitten om wel degelijk levensvatbaar te blijven. Het blijft zaak om ook tot een kwantitatieve versterking te komen. Wij blijven ook in 1996 rekenen op steun van allen voor dit doel. 

 

b. Financieel Jaarverslag

De penningmeester licht het financieel overzicht 1995 toe aan de hand van een aantal aan de aanwezigen uitgereikte stukken (zie verderop in dit Sternnieuws). Er volgen een aantal opmerkingen uit de vergadering.

1.De hoge kosten voor de vereniging van het Introductie Weekend Wedstrijdzeilen stuit op bezwaar bij een aantal leden. Namens het bestuur antwoordt de voorzitter dat, hoewel het evenement als geslaagd is beschouwd, de kosten inderdaad te hoog waren. Er was vooraf besloten het evenement goedkoop te houden en te subsidiëren voor de jonge deelnemers. Meer deelnemers dan verwacht, dure accommodatie en financiële tegenvallers joegen het evenement op kosten. De voorzitter wijst er op dat het merendeel van de leden van de vereniging (nog) niet wedstrijden zeilt en door dit evenement toch ook aan haar trekken is gekomen.

2.Minstens één donateur heeft geen acceptgiro ontvangen. De penningmeester zal dit nakijken.

3.Afschrijving van de mal. De vereniging beheert de mal voor de nieuwe Stern. Er wordt gediscussieerd over de methode van afschrijving van de mal. Dit punt wordt verder behandeld bij punt 5.

 

4.Verslag Kascommissie 

De voorzitter van de Kascommissie (KC) brengt verslag uit aan de vergadering. De KC heeft recent de boeken ingezien en complimenteert de penningmeester met haar boekhouding. Aangezien de afrekening van één evenement nog niet afgehandeld is kan het boekjaar 1995 nog niet afgesloten worden. De KC stelt voor dat zij door de A.L.V. gemachtigd wordt om de boeken definitief goed te keuren na een laatste controle en haar bevindingen in het Sternnieuws te publiceren. De A.L.V. gaat hiermee akkoord.

 

5. Begroting 1996

De penningmeester licht de begroting 1996 toe. 

Er is een afname van het ledental voorzien. De kosten van het Sternnieuws blijken steeds lager dan begroot, dit komt voornamelijk doordat er in de praktijk 5 nummers per jaar verschijnen terwijl er voor 6 begroot is. De administratie en bestuurskosten vallen ook wat lager uit, o.a. door een kleiner bestuur. Er is één ombouwsubsidie verstrekt. Er is besloten om fl 800,- per jaar op de mal af te schrijven.

 

6. a. Samenstelling Bestuur

De wedstrijdcommissaris en de secretaris treden statutair af. Er hebben zich geen andere kandidaten voor het bestuur kenbaar gemaakt. Beide aftredende bestuursleden zijn nog een jaar beschikbaar en worden bij acclamatie herkozen.

De samenstelling van het bestuur blijft ongewijzigd.

 

b. Redactie

De redactieleden geven te kennen door te willen gaan. 

 

7. Samenstelling Kascommissie

Jellina Dollé heeft drie jaar in de KC gezeten en treedt statutair af. Ze wordt bedankt voor haar inspanning. Lidy Boone stelt zich beschikbaar om de KC weer aan te vullen. De kascommissie van de V.S.N. bestaat uit: Lidy Boone, Michel Pais en Mark Kemme.

 

8. Beleid 1996-1997

De voorzitter licht de bestuursvisie over het beleid voor de directe toekomst toe. Naast het proberen in stand te houden van de huidige activiteiten is het doel om het teamzeilvuurtje brandend te houden en om minstens één promotie-zeilevenement per jaar te doen. Het teamzeilen zal voornamelijk bestaan uit het inhaken op de studentencompetitie en af en toe wat op de klasse-evenementen. Verder zijn er op dit moment niet veel meer mogelijkheden in Nederland. We hopen een promotie-weekend voor studenten en Splash zeilers te houden. Verder hopen we op activiteiten van KD, de nieuwe bouwer van de Stern.

 

Er volgen enige opmerkingen en suggesties uit de vergadering.

-Er wordt gewaarschuwd dat teamzeilactiviteiten niet ten koste mogen gaan van de normale wedstrijden.

-Naar aanleiding van een vraag naar de status van de klasse en het kampioenschap legt de wedstrijdcommissaris uit dat het tegenwoordig een Klasse-kampioenschap heet omdat we minder dan 50 meetbrieven hebben als klasse (C-klasse).

-Er wordt van gedachten gewisseld over het meermaals uitlenen van boten aan "gast-zeilers". Het streven is en blijft om mensen enthousiast te maken voor de Stern door ze een goede boot te lenen voor wedstrijd-deelname.

 

9. Uitreiking Seizoensprijzen

De Tuimeltrofee is dit jaar gewonnen door Marit en Jeroen Boersma. 

De Jaarprijs Nieuwe Stern gaat naar Lidy Boone en Maarten Veldhuizen. 

De Jaarprijs Oude Stern is gewonnen door Jellina en Fenoela Dollé.

 

10. Bestuursmededelingen

Het Promotie/introductie weekend Sternwedstrijdzeilen staat gepland op 22 en 23 juni 1996. Er wordt een oproep gedaan om hier aan mee te helpen en boten beschikbaar te stellen.

De wedstrijdcommissaris attendeert de aanwezigen op het evenement op Heeg en verzoekt tot snelle inschrijving.

De penningmeester roept op tot spoedige betaling van de contributie.

 

11. Rondvraag

Maarten Veldhuizen informeert naar een inschrijvingslijst voor het hele seizoen.

Jeroen Boersma merkt op dat de kampeertarieven voor deelnemers op het Starteiland tijdens de Kleine Sneekweek erg hoog worden gevonden. Gert-Henk Bakker zegt toe als lid van de KWS hierover navraag te doen.

 

12. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22:45 uur.

 

Fenoela Dollé, secretaris

 

 

 

 

 

 

Sneekweek (bis)

 

Dit artikel komt uit het Sneekweek-krantje, dat tijdens de Sneekweek aan alle zeilers en belangstellenden wordt uitgedeeld.

 

Sternklasse drijft op kleine, enthousiaste kern 

 

De Sternklasse, eens een toonaangevende klasse toen het polyester als bouwmateriaal in zwang kwam, zit in een dip. En het is de vraag of we het ontwerp van de befaamde Ricus van der Stadt ook volgend jaar nog in Sneek zullen zien. Elk jaar heeft de klasse moeite het minimum aantal inschrijvingen te halen en als er niet iets verandert slaagt men daar niet eens in. Want de klasse kent al jaren geen groei meer en de 'harde kern' waar de klasse op drijft kalft langzaam af. Toch doet de klasse-organisatie er alles een om nieuwbouw te bevorderen. Zo is men zelf eigenaar van de bouwmallen en is onlangs de bekende werf KD in Medemblik bereid gevonden de Stern te gaan produceren. Voor zo'n tienduizend gulden koop je daar de nieuwste uitvoering en dat is niet duur voor de boot die je daarvoor krijgt. Toch moet de eerste koper zich nog melden. Peter Thoenes is voorzitter van Stern Nederland en weet waar de schoen wringt: 'De Stern is van oudsher een studentenklasse en voor het is tienduizend gulden een hoop geld. Waar haalt iemand van rond de 19 dat geld vandaan?'

 

Een al jaren bestaand probleem bij de Stern is dat de klasse snelle en langzame uitvoeringen kent. De houten boten bleken sneller dan de oude van polyester en ook de actie om het ontwerp te moderniseren om de klasse populairder te maken een paar jaar terug heeft de bestaande polyester boten vrijwel kansloos in de wedstrijden gemaakt. Thoenes: 'Vroeger zag je op Sneek nog zeilers die met een oude boot af en toe een wedstrijd zeilden, maar voor hen is er geen lol meer aan. Ze worden vierkant uitgezeild door de houten en vernieuwde boten. Nu is het wel mogelijk een oude boot om te bouwen, maar de afweging is natuurlijk of dat bij een jaren oude boot wel de moeite waard is'. Dat het toch loont een 24 jaar oude Van der Stadt-Stern te moderniseren bewijzen Liane Sym en Boye van Galen met de 1002 in deze Sneekweek. De voormalige Splash-zeilster vaart steeds tussen de 'snelle' jongens en staat tweede in het klassement achter het team Bakker/Kalk met een houten Stern. Voor betrekkelijk weinig geld -zevenhonderd gulden - is deze boot aangepast, maar het kostte wel veel tijd: zo'n vierhonderd uur om de doorgezakte romp weer stijf en stabiel te maken. Het zit hem vooral in het geprofileerde zwaard en roer die een Stern meer snelheid geven. Een aluminium mast en giek en een ander zeil waarmee de giek hoger staat zijn al eerder ingevoerd. De verwachting was dat veel zeilers hun boot zouden aanpassen of over zouden gaan een nieuwe te bestellen. Maar voorlopig is de belangstelling nog gering. Het aantal echte wedstrijdboten draait om de vijftien. Veel meer komen er dan ook niet op een topevenement als het Nederlands Kampioenschap, dat dan ook niet meer zo genoemd mag worden volgens de reglementen van het KNWV. Bovendien komen ze in een positie dat ze zich een ander boottype kunnen veroorloven. Om uit de benarde situatie te komen is het noodzakelijk een manier te bedenken om de gedeclasseerde boten weer op het water te krijgen. Een oplossing was wellicht een aparte klasse, maar ook daarvoor is de belangstelling klein. Het is in elk geval te hopen dat de klasse-bestuurders nog een uitweg vinden. Het zou jammer zijn als deze puur Nederlandse klasse gedoemd was te verdwijnen.